Sedan länge pågår köp av fransk militär högteknologi i ett försök att modernisera den ryska försvarsindustrin och de ryska väpnande styrkorna. Det mest kända exemplet är amfibiestödfartyget Mistral där man vill köpa ett färdigt fartyg samt bygga tre själva. Problemet man har är att varvskapaciteten inte är på topp för närvarande. Flera moderniseringsprogram pågår för att få fram en ökad produktivitet och ett aktuellt exempel är det rysk-koreanska varvet som skall etableras utanför Vladivostok.

De franska försäljningarna rör främst mörkerkapacitet. Senast är det Thales som tecknat ett avtal om tekniköverföring och tillverkning med Ural Optical Mechanical Plant av laser och IRV-produkter. Thales har även tecknat ett avtal om leverans av ledningssystem och IRV-sikten till T-90 stridsvagnar och BMP-3 stridsfordon. Länk.

T-90S, utrustad med Thales Catherine FC värmekamera

Ett framtida behov man har är bland annat siktesenheter till stridsflygplan för användandet av styrda precionsvapen, där bland annat förmågor som allväderkapacitet och laserutpekning behövs. Flygplanstyper som har behov av dessa system är SU-27,34 och 35. Även attackhelikopter Kamov Ka-52 har problem med optiken. Av en händelse och slump är det just Ural Optical Mechanical Plant som är leverantör av dessa system. Blir nog franskt i den också…

Sagem, ett annat fransk företag som bland annat leverarade UAV UGGLAN till Försvarsmakten kan komma att leverera Sigma 30 navigeringssystem avsett för raketartilleri av bland annat typ BM-30 SMERCH (9A52). Resultatet blir kortare grupperingstider, mer spridd gruppering av förbandet och ökad precision. Länk.

Fler franska exempel kommer att dyka upp…

Uppdatering DTG232356JUL10
Alltid trevligt att bli sannspådd. Idag läste jag att man har kommit överrens i Mistralaffären om en 2+2 lösning, det vill säga att Frankrike bygger två fartyg och att Ryssland bygger två. Frankrike bygger för närvarande sitt tredje fartyg i S:t Nazaire, Dixmude.  Beroende på varvskapaciteten får vi se när kölsträckningen sker, men det kommer nog under 2011. Mer om Mistral här.

Man skall nu bestämma vilket varv som kommer att bygga de två ryska skeppen. Yantar i Kaliningrad har nämnts, då man snart är klar med Ivan Gren

L9013 MISTRAL närmast och hennes systerskepp L9014 Tonnerre