Гогланд eller Hogland som ön heter på svenska ligger i Finska viken 10 mil öster om Helsingfors och är den största ön i området.

I finsk media, bland annat Yle och Hufvudstadsbladet, oroas man över den accelererande ryska upprustningen. I en rapport från den finska försvarshögskolan slår man fast att Norden och Baltikum har en begränsad förmåga att stå emot ett eventuellt ryskt anfall. Även om man betonar att hotet inte är dagsaktuellt byggs förmågorna upp efterhand. Man noterar särskilt att uppgraderingar a attackhelikopter- och markrobotförband sker runt den finska gränsen men även att moderna långräckviddiga luftvärnsrobotssystem börjar placeras ut i Kaliningrad. Minnesgoda läsare av Observationsplatsen har säkert reflekterat över de tidigare bloggposterna om Alakurrti, Viborg, Luga och Kaliningrad. Bland de andra faktorerna som påverkar den säkerhetspolitiska läget är uppförandet av en ny radarstation på ön Hogland som före andra världskriget tillhörde Finland. På ön antas även att det finns en station för signalspaning.

Bloggarna Försvar och Säkerhet och Tokmoderaten har tidigare skrivit om detta.

Stockholmsregionen hamnar inom skotthåll från garnisonen i Luga enligt finska YLE

Intressant är att man tar upp den än så länge obekräftade uppgiften på 700 km räckvidd på markrobotsystemet Iskander-M. YLE visar det genom en illustration med räckvidder från garnisonsorten i Luga, men systemet är mobilt och kommer kunna uppträda i hela området.

Om man skulle översätta det till svenska förhållanden kan systemet i fredstid kunna nå hela södra Sverige i en linje från Strömstad – Karlstad – Gävle från en gruppering i Kaliningrad. Motsvarande i norra Sverige skulle vara en linje från Härnösand -Arvidsjaur – Treriksröset från en gruppering i området kring Piz´maguba i norra ryska Karelen. Från det nybyggda grupperingsområdet i Viborg når man hela svenska norrlandskusten med inland i en linje från Övertorneå – Sollefteå – Västerås – Ljugarn…