T-72BA med Sosna-U-sikte i Niznij Tagil 2011. Synlig del av siktet är den låda som sitter på tornets tak framför skyttens tornlucka

Stridsvagn T-72BA

Modernisering av stridsvagn T-72 har genomförts under upprepade gånger. Bland de senaste moderniseringsprogrammen finns T-72BA och T-72BM Rogatka. Det verkar som om T-72BA vinner loppet när det gäller att modernisera Rysslands stridsvagnspark.

Bloggen gurkhan.blogspot.com uppger att den ryska försvarsmakten har beställt en uppgradering av 300 stridsvagnar av tredje generationens T-72B till en modifierad T-72BA-standard i väntan på ny stridsvagn till pansartrupperna. Skillnaden mot den ordinarie BA-standarden är att IRV-sikte Sosna-U monteras med en möjlighet att identifiera mål på upp till 3 – 5000 meter under alla väderförhållanden.

Denna modell av T-72 är inte den typ som bland annat den USA-ledda koalitionen mötte i Kuwait och Irak-krigen med känt resultat. T-72BA en modell med starkare motor, kraftigare pansarskydd, ökat minskydd och är dessutom försedd med aktivt pansar av typen Kontakt-5 som anses till och med kunna motstå moderna pilprojektiler, trots sin ålder. BA är en utveckling av vagnen som företaget Uralvagonzavod gjorde på början av 1990-talet och vagnen anses ha motsvarande prestanda som de tidigaste T-90modellerna. Uralvagonzavod arbetar för närvarande på den nya generationens stridsvagn Armata, som förväntas vara klar om två år.

I Sosna-U sitter det en IRV-kamera från franska Thales

Izvestia uppger dessutom att man kommer att satsa mer på denna uppgradering till förfång för den uppgraderade T-90AM som Observationsplatsen skrev tidigare om. Den har i bloggen tidigare felaktigt kallats för T-90M, men den officiella beteckningen är T-90AM, då den är en kraftigt moderniserad T-90A. T-90AM har för övrigt också IRV-sikte Sosna-U.

Det kan vara av intresse att notera skillnaden mellan antalet beställda T-72BA och T-90 under 2010. 198 respektive 62.

Modifieringen av T-72B till T-72BA generation 4 kostar inte lika mycket pengar som T-90A/AM, vilket verkar vara det främsta argumentet. T-72BA sägs kosta en tredjedel av en ny T-90A. Säg det till stridsvagnsbesättningarna som i stället får en äldre vagn med sämre skydd och komfort och en kanon med lägre verkansgrad…