Den nya robotterrängbilen 5P90S för SA-21 GROWLER där robotlavetten sitter monterad på bilens chassie. De tidigare varianterna har haft separat dragbil och släp med lavett, se nedan. Vilket system som nu levereras till Kaliningrad är ännu oklart.

Tidigare har Observationsplatsen skrivit om att det avancerade luftvärnsrobotssystemet S-400 Triumf/SA-21 GROWLER kommer att tillföras Östersjöflottan. Nu är den tiden inne, då RIA Novosti rapporterar att de första transporterna av S-400 har nu anlänt till Kaliningrad.

Systemet kan avfyra fem stycken olika robotar, vardera med olika egenskaper:

  • Lvrb 40N6E har extremt lång räckvidd på 400 km och en hastighet på 12(!) Mach, dvs  12 gånger ljudets hastighet… (hastigheten låter osannolikt hög och skall beaktas med reservation)
  • Lvrb 48N6E/48N6E2 har lång räckvidd, 150 km.
  • Lvrb 9M96E/E2 är i mellanklassen och klarar ”bara” 40 km i 5 Mach

Den ”äldre” 5P85TM dvs nuvarande version av robottterrängbil.

Wiseman har skrivit lite mer om luftvärn och Österjön här. Läs den gärna då den reflekterar även över svensk säkerhet.

Med systemet operativt kommer Ryssland att ha kapacitet kunna bekämpa flygmål över hela södra Östersjöområdet där även en icke så oansenlig del av svenskt territorium ingår. Men det är kanske lika bra det, då politikerna på nästa års Almedalsvecka kan njuta av ryskt luftvärnsskydd över Visby…

Räckvidden på lvrb 40N6E på tänkta system grupperade i Kaliningrad respektive S:t Petersburg. Som bonus finns på bilden räckvidden på samma system om det skulle grupperas i Visby i ljusgrönt.

UPPDATERAT DTG022225AUG11

För den som önskar en djupdykning i lvrbsystem S-400 Triumf/SA-21GROWLER rekommnederas ett besök på siten ausairpower.net och deras artikel


Video från Rianovosti om systemet

UPPDATERAT DTG000011AUG11
Det verkar som om det är 183. Gardesluftvärnsrobotbrigaden i Gvardeysk, ca 4 mil öster om Kaliningrad som systemet kommer att hamna hos. 

Vill man läsa mer om systemet rekommenderas starkt denna sida.