20120118-220457.jpg

Siten www.flot.com rapporterar att Norra Flottans flygdivisioner ökade sin flygverksamhet under 2011. För 7050.flygbasen i Severomorsk med ubåtsjaktflygplanet Il-38 MAY ökade flygtiden med 35% och ubåtsjakthelikopterdivisionen med Ka-27 HELIX var motsvarande siffra 15%.

Förutom att öka den generella flygtiden har även flygförbanden ökat sina mörkerflygningar samt bedrivit ett icke specificerat antal stridsskjutningar med ubåtsjaktvapen och mot markmål.

Det är intressant att notera ökningen av flygtidsuttaget som har skett under 2011 jämfört med tidigare under 2000-talet. Ökningen finns i allt från strategiskt bombflyg, lufttankningsförband, jakflyg och till nu även marinflyg.

Flygstridskrafter är den resurs som är lättast att flytta på till olika insatsområden koch med vår närhet till internationellt luftrum och ryskt territorium borde detta påverka svensk luftbevakning och nyttjandet av incidentberedskap. På Folk & Försvars konferens i veckan ansåg ÖB att man skulle överväga en gemensam nordisk incidentberedskap.

Vem vet, om några år kanske det finns en Nordic Air Policing och svenskt flyg uppvaktar ryska ubåtsjaktflygplan i Norra Ishavet?l