Det första fartyget i klassen, Mistral, med akterporten i halvöppet läge.

Efter långa förhandlingar är köpeavtalet för Mistralaffären underskrivet. De skedde igår, fredagen den 17 juni i S:t Petersburg i närvaro av federationens president Medvedev. Undertecknarna var VD:n för Rosberonsexport Anatolij Isakin och VD:n för det franska varvet DCN Patrick Boissier. Köpesumman uppgår till 1,2 miljarder Euro, vilket motsvarar i runda slängar 12 miljarder svenska kronor. För detta får man två stycken fartyg, det första levereras 2014 och det efterkommande 2015. Utöver detta får man rättigheterna att bygga två till vid Amiralitetsvarvet i Leningrad. Detta kommer dock att ske vid en nybyggd anläggning vid Kronhstadt i Finska viken samt teknologiöverföring.  I affären ingår inte bara fartyg utan även stridsledningssystemet Senit-9, något som har satt käppar i hjulet för förhandlingarna, då det är till viss del NATO-kompatibelt.

Vissa saker är fortfarande höljda i dunkel. Man har fortfarande inte bestämt sig om vilken transporthelikoptertyp som skall baseras på fartyget. Man vill gärna ha Ka-31 HELIX men man kan bli tvungen att ta den mindre Ka-226 istället i väntan på att Ka-60K kan bli operativ. Skälet till detta är höjden på HELIX helikoptern, framförallt dess höga rotormast, som är 5,6 meter. Elaka rykten säger att det är konstruktionen av passagen mellan flygplanshissen och hangardäcket som är begränsningen och orsakat en hel del huvudbry. Men, tydligen så är en acceptabel lösning framtagen och godkänd.

För den som inte vet vad Mistral är kan det enklast sammanfattas som ett amfibiestödfartyg med kapacitet att bära upp till 900 soldater, 40 stridsvagnar/60 stridsfordon samt 16 stycken helikoptar och 4 mindre landstigningsfartyg. Utöver att vara en ren offensiv landstigningsresurs kan fartyget användas som ledningsfartyg eller sjukhusfartyg. Mer om Mistral kan man läsa här

Goda nyheter är att Arménytt har återuppstått ur sin törnrosasömn. Nu väntar vi bara på att Flygvapennytt och Marinnytt också skall återfödas och skänka läsglädje till personal och allmänhet! Tack Grundevik!