20120613-103048.jpg

Bland utställarna återfinns UralvagonZavod som bland annat tillverkar stridsvagn T-90S. Här är den senaste versionen av vagnen som för första gången visas upp i väst. Så även är det med understödsvagn BMPT nedan.

Att Ryssland befäster sin position som en av världens största vapenexportör borde inte vara någon nyhet för någon läsare av denna blogg. I linje med dettta deltar man även i den stora internationella försvarsmaterielmässan Eurosatory 2012 som är öppen under denna vecka i Paris. Mässan räknas till världens största mässa i branschen med drygt 1400 utställare.

Givetvis är detta ett gyllene tillfälle att visa upp materielnyheter och att offentliggöra skrivna kontrakt och andra intressanta inriktningar. Ett sådant kom ganska överraskande igår då den ryske generalstabschefen Makarov offentliggjorde att man är intresserad av pansarterrängbil Patria AMV. Det är samma fordon som levereras till svenska försvarsmakten som patgb 360. Tillkännagivandet var tydligen oväntat av finnarna som nu kan få en till större affär på fordonet. Men, vi får se. Man vill först testa fordonet och det kommer att ta sin tid. Sen får man även tänka på avsikten kring detta. Är det en uppriktig önskan eller är det bara ännu en form av underättlseinhämtning? Att man sedan tidigare varit intresserad av nordisk försvarsindustri är ingen hemlighet. Intresset har dock då varit av den mer ljusskygga arten…

20120613-103100.jpg