De tre flygbaserna som under 2012-2013 kommer att återaktiveras för miltära ändamål.

Via twitter uppmärksammade Observationsplatsen nyheten om att det ryska flygvapnet skall påbörja ett återtagande av flygbasinfrastruktur i Arktis, något som Barents Observer även rapporterar om. För att få lite perspektiv på geografin kommer här ett litet försök att enkelt åskådliggöra de flygfält som omnämns i artikeln

Det handlar om följande flygfält med början från norr:

  1. Graham Bell Island  Om flygfältet finns det oerhört lite information. Det anges att fältet kan vara det mest nordligt belägna flygfältet i världen. På Nagurskoye, den västligaste ön i ögruppen Franz Josef land finns även en annan militär flygbas, byggd på 1950-talet avsedd för strategiskt bombflyg.
  2. Naryan-Mar beläget mellan Archangelsk och Novya Zemlya med en 2500m lång rullbana, kan ses på bild här
  3. Rogachevo, beläget på Novaya Zemlya även där en 2500m lång rullbana kan ses på bild här

Omfattningen kring återtagandet är inte känt, men man kan anta att någon form av flygfältsunderhållsresurs samt klargöring kommer att grupperas på baserna för att kunna understödja rysk incidentberedskap, transportflyg, flygräddning samt gränsbevakningsväseende.

Tidigare har Observationsplatsen skrivit om att andra flygfält i Arktis väcks upp ur sin törnrosasömn, bland annat flygfältet i Temp och att flygfältet Severomorsk-1 byggs ut för att klara strategiskt bombflyg. Utöver detta skall även en flytande helikopterbas på 15000 ton byggas avsedd för de norra farvattnen.