20120509-085717.jpg

Via bloggen The aviationist.com kommer det inlägg om en händelse som kunde fått katastrofala följder för de inblandade. Det som hände var att ett norsk spaningsflygplan P-3 Orion fick under en spaningsflygning över barents hav besök av den ryska incidentberedskapen i mitten av april. Inledningsvis höll sig den ryska MiG-31 FOXHOUND på behörigt avstånd för att sedan närma sig det norska planet bakifrån med hög hastighet. Avståndet mellan flygplanen är inte officiellt tillkännagivna men enligt det norska flygvapnet översdreds marginalerna och begränsade Orionplanets manöverutrymme.

Att norska och ryska flygplan möts över Barents hav tillhör vardagen. Men att dessa möten kan leda till tillbud är desto ovanligare. Med ökad övningsaktivitet och flygtidsuttag av piloterna höjs deras förmåga och skicklighet och risken för incidenter minskar. Utan att veta någonting om den ryske piloten kan man bara hoppas att detta var en engångsföreteelse och att det ryska flygvapnet inser utbildningsbehovet hur man uppträder i internationellt lufthav.

Dessvärre var det inte första gången Orion är i närkontakt med ryskt jaktflyg. Mest känd är kanske incidenten från 1987 när en Orion tuggade i sig delar från en SU-27 FLANKER…

20120509-090432.jpg