GLONASS/GPS-navigator GROTTA-M/ГРОТ-М

Navigatorn är en utveckling av den något äldre 14TS822 ГРОТ-М, som kom ut på förband 2003. Av någon outgrundlig anledning valde man inte att byta namnet på den nya mottagaren trots att det i princip är två helt olika apparater.

Som rubriken avslöjar fungerar båda på både de ryska GLONASS- och de amerikanska GPS-signalerna. Föregångaren 14TS822 finns främst på artilleriförband och dess eldledare. Skalet är gjort i fräst aluminium och med batteri väger den inte mer än 800 gram. Den är exporterad till Afrika och Sydamerika, att den har menyspråk på engelska, franska och spanska kan ha underlättat det.

Efterföljaren GROTTA-M visar förutom kordinater, waypoints, rutter aven position på digital karta, även om den man ser i inslaget inte når upp till den standard vi är vana med.

Till skillnad från föregångaren har den en 320×240 färgskärm samt ett hölje gjort i plast. Dessutom är batterilådan utformad för vanliga AA-batterier vilket möjligör enklare logistik kring strömförsörjningen. 14TS822 hade en särskild laddningsbar batterilåda som inte går att demontera och stoppa i till exempel ny fräscha kommersiella batterier, utan man är då utlämnad till underhållssäkerheten med laddade batterier från fordonsladdare/motsv.

Noggrannheten anges till 10 meter.

Som tillbehör finns även en fordonsantenn som kopplas in med coaxialkabel.