20120201-170338.jpg

Snart med Andreaskorset?  Om 36 månader skall det första fartyget levereras till den ryska flottan.

Idag är det den stora skeppsbyggardagen för den ryska flottan. Förutom att man kölsträcker två nya ytstridsfartyg i S:t Petersburg börjar man även bygget av det första Mistral-amfibiestödfartyget i Frankrike. Två av de fyra fartygen kommer att byggas på DCNS-varvet. Det första fartyget kommer att döpas till Sevastopol och det andra kommer att få heta Vladivostok. Kan man då i sammanhanget gissa på att nummer tre och fyra kommer få namnen Murmansk och Kaliningrad?

Bygget sätter igång efter att en första delbetalning skedde till den franska staten i början av december som har varit villkoret för att sätta igång själva byggprocessen. Det totala ordervärdet ligger på 1,2 miljarder €, vilket motsvarar ca 11 miljarder svenska kronor för de första två franskbyggda skeppen. Utöver detta kommer ryska system som till exempel helikoptersystem, landstigningsbåtar, infrastruktur, m.m.

De ryska fartygen kommer att skilja sig till en viss del från det franska orginalet, bland annat genom att det är förstärkt för att kunna klara av en högre isklassning. Arktis härnäst?

Som ett litet sidospår kan det vara av intresse att den ryska flottans Marinstridsdagar precis har inletts i S:t Petersburg. Kan man misstänka att ett seminarium förlades ut till Severnayavarvet idag?

RiaNovostni skriver lite grann här och här