20120116-232154.jpg

Infauna
EW-fordonet Infauna/Инфауна levereras till 7.luftlandsättningsdivisionen i Novorossiysk och 98.luftlandsättningsdivisionen i Ivanovo. Fordonet är avsett att kunna störa ut radiokontrollerade minförsåt, vanligtvis kallad IED, Improvised Explosive Device eller på journalistsvenska ”vägbomber”. Givetvis kan man även blockera fjärrutlösare likt Tändapparat 9, TA9 med denna typ av fordon. Utöver detta fungerar fordonet även som ett traditionellt störfordon för kunna blockera motståndarens radiotrafik.

Utvecklingsarbetet startade 2005 och truppförsöken inleddes redan 2009. Under 2011 inleddes serietillverkning och nu har de första fyra fordonen levererats. Gissningsvis landar dessa i en EW-tropp på divisionens signalbataljon, men det kan vara lite för tidigt att sia om.

Vän av ordning ser att fordonet egentligen är en GAZ-59032, dvs samma fordon som stridsledningspansarterrängbil BTR-80K1SH1/БТР-80К1Ш1 som inte är fällbar med fallskärm. Vad gör nu denna typ av fordon i ett luftlandsättningsförband? Svaret är ganska enkelt. Trots att förbandet har förmåga behöver man inte alltid fällas från flygplan, eller ens transporteras av detsamma. VDV skall stå för den högsta insatsberedskapen när det gäller de väpnade styrkorna och det blir naturligt att förse spjutspetsförbanden med tillräcklig hög skyddsnivå, även om den undantagsfall hamnar utanför den huvudsakliga förmågan, i det här fallet att fällas med fallskärm från flygplan.

Good enough är tydligen mottot för dagen.