I september 2010 skrev Observationsplatsen om den ryska utbyggnaden av baseringsmöjligheter för sjöstridskrafter i Medelhavet och Svarta Havet.

När det gäller Medelhavet är det den gamla sovjetiska örlogsbasen i den syriska hamnstaden Tartus som för närvarande byggs ut. Hur långt arbetena har kommit är inte känt, men enligt uppgift är en arbetsstyrka om 400 man sysselsatta med byggarbeten på plats. Om det är rysk arbetskraft eller lokalanställda har Observationsplatsen ingen uppgift om. Tartus är dagsaktuellt genom att den ryska hangarfartygsstridsgruppen med Kuznetsov är på plats för tillfälet.

I Svarta Havet byggs för närvarande hamnen i Novorossiysk, ca 25 mil NV om den kommande OS-orten Sotji, ut med imponerande hastighet. På bloggen http://azlok.livejournal.com/325368.html publiceras bilder från utbyggnaden av kajerna för både den civila och militära hamnen. Basen skall komplementera den ryska örlogsbasen i Sevastopol som ligger på ukrainskt territorium och som man formellt hyr av den ukrainska staten till och med 2042. Dock ligger den fortfarande på utländskt territorium vid ett hav som man har kust vid…

20120110-224347.jpg
Utbyggnad av kaj 3

Basen kommer förutom att kunna ge stöd i form av drivmedel och personal för underhåll kunna genomföra större översyner av fartyg då man kommer bygga ett antal större torrdockor. Budgeten för utbygganden ligger för närvarande på 92 miljader rubel vilket motsvarar mellan tummen och pekfingret ca 20 miljarder svenska kronor

Med denna baseringsmöjlighet frigör sig Ryssland från att sitta i det ukrainska knät i ett havsområde som är strategiskt viktigt.