17 minuter in i programmet börjar Sverige dyka upp… 

De dokument angående ett svensk demokratiprojekt i Ryssland som publicerades på bloggen tillhörande den pensionerade flygvapenöversten och journalisten Igor Korotchenko som Observationsplatsen skrev om tidigare i veckan har till slut dykt upp i media.

I ett halvtimmelångt program på tv-kanalen NTV visas  dokumenten upp samt bland annat en intervju med I Korotchenko. Budskapet är att Ryssland står inför påverkan av främmande makt som bedriver samhällsomstörtande verksamhet bland ryska ungdomar och studenter. Som bevis framlägger de dokument som ambassaden har skrivit angående det demokratiprojekt man har drivit tillsammans med SIDA och Svenska Institutet. Anklagelserna  bemöts från den svenska ambassaden som bestrider påståendena och påpekar att det hitintills är mediauppgifter.

Någon officiell reaktion har inte kommit än från ryska myndigheter. Vi får väl se om det blir någon reaktion och att man förklarar någon svensk på ambassaden persona non grata. Om det går tillräckligt snabbt hinner man kanske svara med att återuppta en sedvanlig svensk tradition med Tjeka-dagen den 20 december, det vill säga utvisa sovjetiska underättelseofficerare…

Rysslandsbloggaren Kalle Kniivila skriver utförligt om programmet. Texten är även publicerad på Sydsvenskan där han även är verksam som journalist.

Såväl SR som SVT tar även upp nyheten. Så även DN