Berget i fråga. Men måste en gruva skyddas av luftvärnsrobotsystem S-300?

Den Nordamerikanska flygledningscentralen NORAD känner de flesta till. Insprängd djupt nere i bergen i Cheyenne Mountains ligger anläggningen, väl skyddad mot kärnvapenanfall. En liknande rysk anläggning  är  Gora Jamantuy, Гора Ямантау eller Jamantuyberget som det heter på svenska.

Platsen ligger i Bashkortostan, nära gränsen till Kazakstan. I närheten finns även den lika stängda staden Snezhinsk, som är en av två forskningscentra för kärnvapen.  I Jamantuyberget bedöms den ledningsplats där den yttersta ledningen av Ryssland andraslagsförmåga vara grupperad. Vad som egentligen finns på plats och vilken uppgift de har spekulerar många i ute på nätet. Ett av förslagen är att där finns den så kallade döda handen, dvs förmågan att utlösa den nukleära vedergällningen om statsledningen skulle slås ut vid ett kärnvapenanfall. Andra förslag är att det på plats finns en ansenlig vapenarsenal men även produktionskapacitet för fortsatt N-vapenframställning efter det totala kriget. Vem trodde att det fjärde världskriget skulle utkämpas med klubbor och stenar?

Det man vet är att den stängda militära staden Mezgorje (jodå, sådana finns det fortfarande) ligger i närheten…  När bygget av staden Mezgorje påbörjades 1979 döptes den till Beloretsk-15,-16 och Alkino-216 , men efter att den blev officiell 1995 fick den sitt nuvarande namn då de ursprunliga samhällena nära nog växt samman. De två ”stadsdelarna” Tatly och Kulzega ligger bara 23 km ifrån varandra. Sammanlagt har staden har en befolkning på drygt 17000 invånare och förser Jamatuyberget med arbetskraft.

Bygget av komplexet påbörjades under sent 1970-tal under Breznjevtiden och utbyggnaden av området pågick så sent som mitten av 1990-talet. Utbyggnaden av anläggningen verkar vara avslutad, något som har märkts bland annat med den ökande arbetslösheten i befolkningen i staden samt att staden har tappat 2000 invånare sedan 2001. Ledningscentralen tros ligga 1000 meter under bergstoppen för att vara skyddad mot det mesta. Ironiskt nog är halten av kvarts så hög i berggrunden så att den stör radiovågorna i tunnlarna. För att garantera sambandet med yttervärlden var berget därför beroende av en fast lina för sambandet med omvärlden. Det löste man rent praktiskt med ett antal hemliga sändarplatser utanför grupperingen. Känns den lösningen igen?

Den som vill titta närmare på berget kan knappa in 54.255°N 58.102°E i Google Earth, men ”tyvärr” är det väldigt disigt på platsen… Annars duger kanske Wikimapia?

Officiellt är berget en gruva samt lagringsplats för Rosreservs beredskapslager.