Ryssland har inget intresse av att AEGIS-kryssare grupperas i Östersjön som en del av det amerikanska robotförsvaret

Östersjöns strategiska läge för energitransporter blir än mer uppmärksammat. Denna gång gäller det norsk gas som skall transporteras till det tyska gasnätet. Det är det likaledes norska bolaget North Energy tillsammans med Uleåborgs stad och handelskammare som vill utreda möjligheterna att lägga en pipeline genom bottniska viken ner genom Östersjön likt North Stream. Planerna presenterades nu på en ekonomi och energikonferens i Stuttgart rapporterar finska YLE på sin texttv.

Samtidigt befarar Ryssland att USA kan komma att stationera fartyg i Östersjön som komplement till sin tänka robotsköld. Detta kan i sin tur användas som argument för att ytterligare stärka Östersjöflottan och den ryska sjömålsbekämpningsförmågan i regionen. Än har inga sådana krav lyfts men så fort den första AEGIS-kryssaren börjar synas i Östersjön kommer det nog att bli en hel del vapenskrammel

Att Gotland ökar i betydelse för att skydda fartygen och kunna bekämpa den kan nog ingen underskatta. Jo, förresten några kan säker det;)