Den omstridda amerikanska robotskölden med radar och luftvärnsrobotar som skall byggas i Europa har länge varit en nagel i ögat på Ryssland, då de anser, med rätta, att den hotar maktbalansen i regionen. Man har sedan tidigare förklarat att man kan tänka sig att avstå från aktiva motåtgärder om man kan förhandla fram godtagbara villkor. Det har dock dragit ut på tiden och tålamodet börjar tryta i Moskva.

Den ryska NATO-ambassadören, Dmitrij Rogozin har låtit meddela att det taktiska markrobotsystemet Iskander/SS-26 STONE kommer nu att placeras ut i Kaliningrad, något man sedan tidigare har tagit upp på agendan. Man gör alltså nu verklighet av upprustningshotet som har varit aktuellt under en längre tid.

Iskander är ett vapensystem som är framtaget att kunna verka mot målområden som är försvarade med kvalificerade luftvärnssystem såsom de amerikanska luftvärnsrobotarna av Patriot-typ. Sedan i höst är det första förbandet med Iskander operativt i gränsområdet mot Baltikum. För närvarande finns det inget markrobotförband i Kaliningrad och frågan som genast kommer är om man kommer att omgruppera ett existerande och ombeväpna detta eller skall man sätta upp ett helt nytt förband? Ett förband som kan komma att utrustas med med Iskander är 152. markrobotbrigaden i Kaliningrads kustnära markstridskrafter. Brigaden är förlagd i Chernyakhovsk och är idag utrustad med föregångaren SS-21 SCARAB.

Rök och damm. En SS-21 SCARAB skjuts upp under övningarna 2010  med 152. mrbbrig

Iskander-K anges officiellt numera ha en räckvidd på 500 km. Dock finns det obekräftade finska uppgifter på en räckvidd på 700 km. Siffran 500 km är intressant i och med att det är den övre räckviddsgränsen som det gamla INF-avtalet stipulerade på taktiska kärnvapenrobotar. Som bekant rev Ryssland upp det avtalet 2007.