NRS-2-kniven med den ljuddämpade 7,62mm patronen SP-4

Stridskniv NRS-2/НРС-2

Få saker är mer mytomspunna än Spetznasstridskniven NRS-2, med vilken man även kan avfyra en ljudlös 7,62mm patron och bekämpa mål upp till 25 meter. Objektet har omgivits i så mytiska dimensioner så att det i väst till och med har dykt upp ”kopior” som istället skjuter iväg bladet…

Ingenting klår i alla fall detta orginal från 1986 med en vikt på 570 gram inkl balja och en bladlängd på 16 cm. Pipan/slutstycket är 6 cm lång och kan avfyra en ljudlös SP-4 patron upp till 25 meter. VO är 200 m/s. Praktisk eldhastighet 2 skott/minut. Avtryckaren är inbyggd i knivhandtaget och i  parerstången finns ett uttag för att dra ur tomhylsan.


Videoklipp på Youtube med den något äldre NRS-kniven som skjuter patron SP-3. Handhavandet mellan typerna är dock identiskt. 

UPPDATERAT 021923
Då funderingar hur ammunitionen i vapnet fungerar, såtillvida att den är ljudlös. I patronhylsan finns det en pistong. När vapnet avfyras expanderar krutgaserna pistongen och trycker fram den i ett maxläge. Krutgaserna lämnar allstå inte patronen utan kraften överförs till pistongen fvb till kulan som stöts utur loppet in genom pipan och ut i luften. Med en ganska reducerad laddning tappar man mycket av kraften i patronen och anslagsenergin och även Dmax. SP-3patronens kula har en anslagsenergi på 150 Joule, ungefär en fjärdedel av en vanlig pistolpatron.

Illustration på hur SP-3 fungerar