Transporthelikopter Mi-26T2 HALO tillsammans med attackhelikopter Mi-28N Havoc

Ryska flygvapnet fördubblar sin helikopterflotta av den tunga transporthelikoptern Mi-26 HALO och köper in 22 nya exemplar. Totalt kommer det ryska flygvapnet från 2015 förfoga över 52 helikoptrar till tunga transporter. Ett av syftena bakom anskaffningen är att öka transportkapaciteten i samband med taktiska luftlandsättningar uppger Lenta.ru. Med fler Mi-26 ökas möjligheten att flytta stridsfordon avsevärt i samband med helikopterluftlandsättningar, något som inte kan göra med arbetshästen Mi-8 HIP.

Mi-26TZ är en variant särskilt anpassad för att transportera och fylla bränsle i fält. Här  genomför man den första förbandsövningen med den funktionen tidigare under hösten 2011. Notera det  runtomkringförsvar som en mekskplut BMP-2 upprättat.

Vilken version som nu köps in är inte avslöjat men troligen är det Mi-26T2 som är den senaste där förarmiljön har datoriserats. Mi-26T2 genomförde sin första flygning tidigare i år. Mi-26 lyfter 20 ton dvs lika mycket som en Tp84 Hercules. Om man väljer attt flyga trupp får man utan vidare plats med 90 sittande soldater med utrustning alternativt 60 bårpatienter. Helikoptern har en räckvidd på upp till 1900 kilometer om extratankar monteras invändigt i flygkroppen.

Till och 2020 skall de väpnade styrkorna få 1000 helikoptrar av olika typer.

UPPDATERAT 282042OCT11


De nybyggda HALO-helikoptrarna har samma gråa nyans som de nyligen levererade Mi-28N som kommer bli den nya standardmålningen för ryska helikoptrar.

Företaget Rosvertol  meddelar att den 25 oktober levererades två stycken nybyggda Mi-26 HALO till det ryska flygvapnet