Tyska säkerhetspolisen fångade i tisdags två misstänkta ryska spioner i den mellantyska staden Marburg och den sydtyska Balingen uppgav den tyska tidningen Der Spiegel på lördagen, något som SvD och DN även uppmärksammade. Det är första gången på 20 år som det tyska kontraspionaget fångar ryska spioner. Paret, en man och en kvinna hade falska österrikiska pass och skullle enligt uppgift varit födda i Sydamerika. De har bott i Tyskland sedan slutet av 1980-talet och misstänks ha planterats i Västtyskland av sovjetisk underrättelsetjänt. Der Spiegel anger att uppdragsgivaren då var KGB, men man skall även vara medveten om att GRU också sände ut agenter. Nuvarande husse kan vara underrättelseorganet SVR som är KGBs efterträdare i rollen som underrättelseorgan i utlandet.

Själva gripandet skall ha varit spektakulärt då kvinnan, Heidrun A., togs på bar gärning då hon lyssnade av kodade radiosändningar. Kortvågsradio används flitigt även i dagens samhälle och särskilt anonyma sifferstationer som till exempel UVB-76 som Observationsplatsen tidigare skrev om i våras. Fördelen med dessa är att mottagarna kan vara helt anonyma och genom att använda engångs kryptonycklar styrs dessa från uppdragsgivaren.

Enligt SWR rör det sig om industrispionage då mannen arbetar som ingenjör åt ett större tyskt bilföretag.

Avslöjandet av duon följer i spåren av den under förra året sprängda ryska spionring i USA där bland annat den numera välkända Anna Chapman tillhörde. Vi får se hur relationerna mellan Tyskland och Ryssland utvecklas efter detta.

SVR har inte haft någon bra vecka då en annan av deras förmodade agenter har råkat i blåsväder. I detta fallet gäller Katja Zatuliveter som arresterades i december av det brittiska kontraspionaget. Hon anklagas för att ha spionerat åt SVR under den tiden hon var assistent åt den liberaldemokratiska parlamentsledamoten Mike Hancock, som även sitter i den brittiska motsvarigheten till Försvarsutskottet.