336. marininfanteribrigadens förbandsemblem som återfinns bland annat på stridsfordon och annan utrustning

Den ryska siten http://www.flot.com uppmärksammar att representanter från 336. marininfanteribrigaden i Baltijsk från den ryska Östersjöflottan besöker denna vecka Amf1 på Berga. I besöket ingår även förevisning på Korsö samt demonstration av vapen och materiel. Besöket sker mellan den 27-30 september.

Har de kommit fram eller blev besöket inställt för på Försvarsmaktens hemsida står det följande:

Nä, just det – ingenting…

Samtidigt kan det vara av intresse att notera övningarna som luftlandsättningsförbanden genomför för närvarande. Tidigare skrev Observationsplatsen om de stora övningarna Centr-2011 och Gemensam sköld-2011 samt de pågående marininfanteriövningarna i Östersjön, Murmansk och Fjärran Östern.

Till dessa kommer även 106. luftlandsättningsdivisionens övning i Rayzan där en förstärkt luftlandsättningsbataljon just nu genomför förbandsövningar med bland annat luftlandsättning av 800 man samt stridsfordon.

Det är  sannerligen en intensiv övningsperiod som pågår för närvarande och uppskattingsvis mellan tummen och pekfingret borde runt 25-30 000 soldater varit inblandade direkt eller indirekt i verksamheten…

UPPDATERAT 050822OCT11
Tack till Felix för tipset om att Amf1 nu publicerade en liten text om besöket på sin hemsida. Det kanske mest uppseendeväckande är att man från rysk sida är  intresserade av konceptet med stridsbåtar. Man vill där utveckla sin förmåga att kunna strida i kustnära miljö. Det man har till sitt förfogande idag är mindre landstigningsfartyg med kapacitet att lyfta halvkompani eller stridsfordon samt några mindre svävare. Räckvidd och uthållighet samt även antal är begränsade i samtliga klasser. Frågan är dock om vi vill sälja stridsbåtskonceptet till dem eller är det att binda ris till vår egen rygg?