Notera den tydliga timglasformade profilen på balkarna

Brobandvagn MTU-90

Fler nyheter visades upp  i år på Russian Arms Expo i Niznij Tagil. Denna gång är det fältarbetsmateriel som står på tapeten.

Brobandvagn MTU-90 har försetts med en ny typ av tvådelad bro av så kallad saxtyp. I princip är det samma konstruktion som återfinns på BLG-60 som även kallas brobandvagn 971 i Sverige. Tidigare har MTU-90 visats upp med den tredelade saxbron MLC50Gusenitsa-1 som även har viss likheter med TMM-6. Fördelen är att MTU-90 kan både bära och lägga även den brotypen. Även om TMM-6 är tvådelad är denna bro av en ny konstruktion. Några uppgifter på mått och kapacitet har ännu inte dykt upp. Vad den nya brotypen heter och om den är kompatibel med MLC50/Gusenitsa-1 och TMM-6 är också oklart.

Mer om MTU-90 kan du läsa här och vill läsa mer om TMM-6 klickar du här


Bortom denna minröjningsfordonet BMR-3 syns MTU–90 med den nya bron tydligt  På denna bild är syns brons mittsektion tydligt.

UPPDATERAT 162240SEP11
MTU-90M är det nya namnet på den uppdaterade vagnen.  Brokonstruktionen är 19 meter lång och läggs ut på 2½-3 minuter och bär 60 ton. Bron är kompatibel med TMM-6. Vagnen har en hastighet på upp till 60 km/h och har en räckvidd på 550km.