KLUB-K ryms i en standard 40 fots (12,2meter) container

Nä, det är inte David Shutricks låt det handlar om utan robotsystemet KLUB-K som visades upp på IMDS-2011 i S:t Petersburg i juni. Systemet väckte stor uppmärksamhet unde 2010 då företaget Novator presenterade det. Systemet kan avfyra tre stycken olika robotar 3M-54TE, 3M och 3M-54TE1-14TE  (SS-N-27 SIZZLER) som kan slå både mot såväl land som sjömål. Beroende på robot och räckvidd finns  de med antingen över eller underljudskapacitet. Systemet har en räckvidd på upp till 300 km.

När lavetten är klar för robotskott står den i ett vertikalt läge.

Nytt för i år är även att sjömålsrobotssystemet SS-N-25 SWITCHBLADE/SSC-6 SCOOGE också kan levereras i en containerplattform. Systemet har en räckvidd på upp till 130 km

Den mindre SS-N-25 SWITCHBLADE/SSC-6 SCOOGE ryms i en 20 fots (6,1meter) container

Observationsplatsen skrev lite om SS-N-25/SSC-6 tidigare i januari.

Att kunna dolt gruppera sjömålsrobotsystem är av största vikt vid försvarsstrid/Sea Denial Operations. Kan systemet döljas i det längsta i till exempel containerhamnar eller omlastningplatser kan det bli mycket svårt att slå ut det, även om man har ett luftherravälde. Nu består inte systemet enbart av robotar, utan även av stridledningsfunktioner som nu blir ännu viktigare att kunna bekämpa.

Ännu inte i containerformat… Radarterrängbilen för stridsledningen till SSC-6 SCOOGE

En konsekvens av maskeringen av systemen är att i en konflikt kan även ett tredje land bli en grupperingsplats, givet förutsättningen att det kan smugglas in obemärkt. Likheten med lavetterna för de tyska kustartillerikanonerna på Falsterbonäs under första världskriget är slående… Tullverket – watch out!!!