Det kanske mest intressanta, kommande applikationer av rysk bandvagnsutveckling. Splitterskyddade vagnar med lastkapacitet av en skyttegrupp(+) och fjärrmanövrerad vapenstation. Konceptet är inte helt olikt Hägglunds BvS10

Vid fordonsuppvisningarna på skjutfältet i Bronnitsy i förra veckan visades en hel del nya terrängfordon upp, bland annat en mängd lastterrängbilar och bandvagnar.  I den sistnämnda kategorin förevisades en kranförsedd DT-2. Kranen är något intressant, då den kommer från HIAB i Hudiksvall. Även vagnen är intressant då den även uppvisar ett nytt bandaggregat. Även en vintermaskerad ny version av ”Monstret från Bashkortostan” fanns med.

Bandvagn med HIAB O33T lyftkran med 2,5 tons lastkapacitet

Ny version av den splitterskyddade DT-30 som visades upp 2010. Denna variant har troligen ett öppet lastflak med endast ett kapell som skydd.

Man har tidigare annonserat att man skall skapa arktiska brigader och att den ryska fordonsindustrin tar fram anpassade produkter för detta är helt naturligt. Några av dessa kommer vi säkerligen få se i området runt Nordkalotten om några år.