Bandvagn DT-30P är främst avsedd för underhållstransporter i väglös terräng

Bloggrannen Sverige och världen uppmärksammar att den ryska armén avser att skapa en brigad utrustad och utbildad för strid i arktisk miljö. Förbandet kommer att förläggas i staden Pechenga, som tidigare var känd som Petsamo och som Finland fick avträda till Sovjetunionen 1944. I Pechenga finns även  den 200. motoriserade  brigaden sedan tidigare.

Man har rapporterat om detta lite sparsamt i svensk media för närvarande, till exempel i SvD. Fokuset ligger långt bortom Moskva i dessa dagar…

Att utbilda förband för strid i väglös terräng har varit något som Sverige har klarat av med bravur genom Norrlandsbrigaderna. Förhållandena ställer särskilda krav på både personal och utrustning, men även påverkar det stridsteknik och nyttjandet av förbandet i sin helhet.

Det nya ryska förbandet att förutom stridsfordon kommer till stora delar att vara utrustade med bandvagnar av märket Vityaz, som tillverkas i Bashkortostan. Mer om dessa skrev oplatsen om i december. Bandvagnarna finns i storleksklasserna 2 – 30 ton…

Nu när de svenska Norrlandsskyttebataljonerna är avvecklade kan det vara av intresse att se hur uppbyggnaden av detta nya förband sker och vilka förmågor man kommer att tillskriva förbandstypen.

Med all förmodan kommer vi nog få se en Norrlandsbrigad i rysk tappning…

UPPDATERING

Barents Observer kallar det för ett spetsnazförband, men det är kanske lite fel ordval.