Hangarfartyget amiral Kuznetsov är ett av de fartyg som kommer att underhållas av Zvezdochka

Företaget Zvezdochka i Severodinsk utanför Arkangelsk vid Ishavet har fått en order från ryska marinen om underhåll och reparation av närmare 300 örlogsfartyg från 2011 och framåt. Av dessa är 208 från Norra flottan och resterande 79 kommer från Svartahavs och Kaspiska flottorna.

För att överhuvudtaget kunna hantera den jättelika ordern måste Zvezdochka investera över 5 miljarder rubel, motsvarande 1,2 miljarder svenska kronor i sina varvsanläggningar vid Ishavskusten, Astrakhan och Kransodar Kray

Tyvärr verkar det i allmänhetens ögon att den gängse bilden av den ryska flottan är de rostiga vraken i baltiska hamnarna som sågs i media i början av 1990-talet. Den tiden är förbi och satsningen som detta underhållsprogram utgör visar att man tar väl hand om den resurs flottan är och att man ekonomiska förutsättningar att göras det.

I Arkangelsk ligger även Sevmashvarvet, vilket är Rysslands största örlogsvarv. Tillsammans med Zvezdochka bildar de  två anläggningarna det viktigaste klustret av örlogsvarv i hela den ryska federationen.