Undermålig bild på lavetten, men den observante kan se en radar centralt placerad mellan vapenbalkarna.

I december skrev Observationsplatsen om luftvärnsrobotsystem IGLA-S. Nu har företaget KBP utvecklat  IGLA-S, SA-24 GRINCH och satt den på en  plattform. Det man har gjort är att montera den på luftvärnsrobotbandvagn 9A34M2, dvs den MT-LB-variant som används till luftvärnsrobotsystem SA-13 GOPHER. Genom att återanvända lvrbbv kan man på ett enkelt sätt sammanföra två väl fungerande materialsystem och få en synergieffekt av detta.

Nyttan är att få ett fordonsburet modernt robotsystem som är störtåligt och har zonrörsförmåga. Montaget med IGLA-robotar balkvis kallas för STRELETS och är i princip två IGLA-robotar på en och samma vapenbalk. STRELETS kan även monteras på till exempel attackhelikopter Ka-52 eller motsvarande och ger därmed helikoptern en viss jaktförmåga.

Systemet har åtta värmesökande luftvärnsrobotar 9K338 IGLA-S med en räckvidd på 6000 meter och presenterades under helgen på den internationella flygmässan Aero India 2011. Video på systemet finns här från RIA Novosti.

Systemet skall inte förväxlas med den variant som presenterades på MAKS 2001, vilken byggde på den tidigare IGLA-1 roboten, även om systemen är påfallande lika. Återbruk är kanske dagens modeord…

 

Den äldre varianten av STRELETS med IGLA-1 roboten från MAKS 2001. Jämför med bilden från videon så syns de uppenbara likheterna tydligt, dock utan radar.