Den nya PTS-bandvagnen kommer  förmodligen att visas upp under sommarens materielmässor i Ryssland. Denna bild är tagen i Omsk 2007.

Bandvagn PTS-3

Att flytta materiel som inte flyter över vattenhinder, oavsett om det är en framryckning över landområden eller om det är landstigning medför en hel del utmaningar som måste övervinnas. Att få i land lastbilar, artilleripjäser eller underhåll görs med medelstora amfibiska transportfordon, PTS, Plavayushchij Transportyer Srednyj, Плавающий транспортёр средний.

Bandvagnen PTS-2 har fått en uppgraderad efterföljare. Den är konstruerad av KB Transmash, Кб трансмаш vilket på svenska i sin helhet blir Byrån för transportmaskiner. Bandvagn PTS-3 uppvisar några förändringar från sin anfader som kan vara intressanta att notera. Underredet verkar vara detsamma som till transportbandvagnen 561T för färja 561A, och har därmed delar gemensamma med stridsvagn T-80. Notera dock att här har chassiet 7 bärhjul, istället för stridsvagnens 6. Därför är framdrivningen i vattnet, propellarna, till bandvagnen placerad utanför skrovet, vilket kan ses på bilden under. Till skillnad från föregångarna PTS och PTS-2 som hade propellerdriften inkapslad i chassiet medför detta lastrampen i aktern inte förmodligen inte fällas rakt ner, utan en viss förlängning kommer att behövas.

Vidare är förarhytten försedd med tre vindrutor i fronten och plats har gjorts för en lavett för ytterkulspruta. Vagnen har dessutom aktiv-IR för körning. PTS-2 vagnens korrugerade plåtsidor saknas och istället är det slät stålplåt. Utifrån bilderna verkar tjockleken på godset i fordonets plåt gör att den bör vara splitterskyddad/skottsäker i skrovet, vilket förklarar valet av underrede/bandaggregat.

I övrigt är vikt, mått och prestanda okända.

Vem vet, kanske vi får se denna maskin, bland annat i marininfanteriets organisation om några år, då deras PTS-2  kommer att behöva att omsättas.

Propellerkåporna  med en diamter på 75 cm syns tydligt på denna bild.

Som jämförelse, en PTS-2 ur marininfanteriet med trupp som gör avsittning. Dagens utmaning, vilket land kommer truppen ifrån?

UPPDATERAT 232106JAN11

Lite uppgifter har dykt upp om PTS-3.
Vikt: 34,6 ton
Lastutrymmets längd 8,3 m bredd 3,3 meter (ca 25 kubikmeter.)
Motorstyrka 840 hk
Aktionsradie 580 km (land), vatten 10 timmar
Max hastighet land 60km/h vatten 15km/h
Besättning 2 man
Tydligen är det bara hytten som  är pansarskyddad.