D-105 Ataman Platov, den första Dugong-båten kommer att levereras till ryska flottan under 2011

Landstigningsbåt Projekt 21820 Dugong /ПР. 20180 ДЮГОНЬ

Landstigningsbåt Dugong är en mindre landstigningsbåt avsedd för kustnära eller innanhavs amfibeoperationer. Båten har viss likhet med landstigningsbåt Serna, då den också bygger på principen om kavitation, det vill säga att en luftspalt trycks in under skrovet och lyfter upp farkosten under högre farter. På så sätt kan man öka hastigheten samt hålla en bättre bränslekonomi.

Dugong har en lastkapacitet på 140 ton och har måtten  45 meter i längd och 8,6 meter i bredd och ett djupgående på 2,2 meter i aktern. Den skall kunna göra 30 knop med last och de serietillverkade båtarna drivs med två stycken Saturnusgasturbiner på 9000 hk vardera.  Fartyget har en besättning på sex man. Räckvidden finns det ännu inga uppgifter om.

Längst i på lastdäcket får man plats med två stridsfordon i bredd.

Man kan lasta två stycken stridsvagnar T-80 eller fem stycken stridsfordon BMP-3/BTR-80 alternativt uppskattningsvis  drygt 100-150 man i ekonomiklass…

Deplacementet är 280 ton och kan ta sig fram i vågor som motsvarar Seastate 5 dvs våghöjd upp till 4 meter.  I besättningen ingår sex personer. Bakom designen står konstruktionsfirman Alekseev. Värt att nämna är att den designfirman arbetar för närvarande med utvecklingsprojekt med markeffektfarkoster för militär ändamål.

På besök i Östersjön, den första prototypen i S:t Petersburg.

Hitintills har en prototyp tillverkats och ytterligare en är under byggnation vid varvet i Vladivostok. Den första serien kommer att omfatta 6 båtar.

Den främre delen av lastdäcket.

Något suddig bild av bryggan.