Understödsvagn 2S31 med sin 12 cm kombinationspjäs i 80 graders vinkel viket är maxeleverat läge

Understödsvagn 2S31 VENA

Vagnen är en utveckling av stridsfordonet BMP-3 och är ett understödsfordon avsett för direktriktad och indirekt eld. Det är en direkt efterföljare till understödsvagn 2S9 som baseras på luftlandsättningsfordonet BMP-1. Fordonet är bestyckad med en automatladdad 12 cm kombinationspjäs 2A80 som har en  eldhastighet på upp till 10 granater i minuten. Räckvidden är upp till 13 km. Minsta skjutavstånd med indirekt eld är 1,3 km. Direktriktat är granatens armeringavstånd. Vagnens kan ta med sig 70 granater, bland annat den slutfasstyrda pansarvärnsgranaten Kitolov-2M.

Vagnen har fyra mans besättning och väger 19,5 ton. Längd 6,9 meter/8,5 meter med eldröret i transportläge. Som alla andra vagnar baserade på BMP-3 är även 2S31 amfibisk. Vagnen är utrustad med sensorsystem Shtora-1, vilket är ett varningssystem för belysning av laser, till exempel för pansarvärnsrobotar. Shtora-1 avfyrar automatiskt rökgranater för att avskärma fordonet, men kan även tända två stycken IR-strålkastare för att blända skjutande enhet.

Vagnen visades upp för första gången 1997 och hitintills har ett fåtal (<10) prototyper tillverkats. Med anledning av att marininfanteriet kommer tillföras vagnen skall serietillverkningen starta.

Länk