I den första scenen reflekterar programledaren över utländska number stations.

Filmen Förebudet (1987), vilken var en informationsfilm från Försvarsmakten i syfte att lyfta säkerhetshotande och subversiv verksamhet till ytan, inleds med en scen där man resonerar kring så kallade ”number stations” eller sifferstationer som det heter på svenska. Det är anonyma radiostationer som sänder ut signaler på kortvågsbandet med meddelanden för oss okända adressater.

Antalet sifferstationer är stort och aktiviteten på dem har ökat, trots att vi lever i ett informationssamhälle med internet och mobiltelefoni.

En av dessa är ”Swedish Rhapsody” som sänder på tyska. Så här låter ett exempel. Ordet speldosa får för mig en helt ny innebörd efter att ha lyssnat på den…

En annan känd number station är den ryska UVB-76 som har varit aktiv sedan 1982 och kontinuerligt sänder ut tonstötar 25 gånger i minuten, 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan, år ut och år in ,troligen från Povarovo, ca 30km V Moskva. Det som har hänt på senare år är att UVB-76 har plötsligt börjat sända nummerserier, som till exempel den 23 augusti 2010 när man sände ett meddelande för första gången sedan februari 2006.

Så vad betydde meddelandet UVB-76, UVB-76. 93 882 NAIMINA 74 14 35 74  – 9 3 8 8 2 Nikolaj Anna Ivan Michail Ivan Nikolaj Anna  7 4 1 4 3 5 7 4″ , den där regniga måndagen när vi alla längtade tillbaka till semestern, egentligen? Men det lämnar jag över till konspirationsteoretikerna på nätet. Dem finns det gott om.

Men, man ju alltid lyssna på Kraftwerks ”Nummern” istället!