Stridsfordon BMP-3F

Marininfanteriet fyller 305 år och som alla andra födelsebarn får man presenter. Bland annat skall man få stridsfordonet BMP-3F ock dess ledningsvariant BMP-3FK.

Боевая Машина Морской Пехоты (Boevaja Mashina Morskoj Pekhoty) eller som det heter på svenska Bepansrat stridsfordon för marininfanteriet, BMMP är en anpassning av standardstridsfordon för de specifika krav som kan uppstå i samband med amfibieoperationer.

BMMP är ursprungligen en konceptvagn framtagen ur BMP-3, försedd med tornet från en BMP-2. Prestandamässigt var det ett nedgradering med en enda 30mm automatkanon 2A42  jämfört med  det torn som är standard på BMP-3-vagnarna, som har både en 10 cm 2A70 lågtryckskanon och en 30 mm 2A72 automatkanon. BMMP utvecklades inte vidare, utan man satsade resurserna på BMP-3F istället.

Hybriden BMMP med det karaktäristiska luftintaget som även finns på BMP-3F . Notera även den utfällda bogplåten.

BMP-3F har moderniserats främst genom att bogplåtar har monterats för att skydda från vågor samt att ett teleskoptiskt rör sitter vid luftintaget. Vidare har man lättat upp fordonet något för att förbättra stabiliteten och sjögången. Länspumpen har en kapacitet på 1500 liter/minut och bränslet räcker till drift i 7 timmar.

BMP-3F. På bilden syns tydligt röret för luftintaget och bogplåten.

Mer att läsa om BMP-3F finns här.