DELTA IV-klassens livslängd har förlängst med minst 10 år.

REMO, renovering och modifiering är ett uttryck som används flitigt när man tar in ett system på verkstaden och uppgraderar det. Våra vänner i öst gör det ofta. Varför skrota fungerande system när man kan klämma ut lite extra av dem?

Ett av systemen som genomgår ett större REMO-arbete är de strategiska robotubåtarna i Projekt 667B-klassen, eller DELTA IV-klassen som de är mer kända som i väst.

Ubåtstypen har funnits på förband sedan 1973 och har bokstavligen talat utgjort ryggraden på den sovjetiska/ryska andraslagsförmågan.

Under årens lopp har förbättrade versioner av ubåtarna tillverkats. Den senaste är DELTA IV som tillverkades i sju exemplar under åren 1981-1992 på varvet i Severodinsk.

DELTA IV REMO-ubåtarna har byggts om för att bära den strategiska roboten R-29RMU SINEVA (SS-N-23 SKIFF) som kom i aktibv tjänst 2007.

Häromdagen sjösattes K-407 NOVOMOSKOVSK. Därigenom är REMO-programmet fulländat avseende moderniseringen av DELTA IV-ubåtarna. Tidigare i år sjösattes även K-18 KARELIA efter samma moderniseringsprogram.