En väldekorerad krigare, och det är inte för
stabstjänst han har fått utmärkelserna…

Jag brukar ju skriva enkla inlägg om materiel eller verksamhet. Idag tänkte jag göra det lite annorlunda och skall för den svenska publiken presentera en i ryska, eller i slaviska områden, riktig krigshjälte, nämligen:

Anatoli Vyacheslav Lebed (född 1963)

Överste Anatoli Lebed är en av det moderna Rysslands mest dekorerade krigshjältar som har både fått utmärkelsen Rysslands hjälte samt S:t Georgskorset.

Antatoli Lebed föddes 10 maj 1963 i Valga i Estniska SSR, det vill säga dagens Estland. Under skoltiden intresserade han sig för fallskärmshoppning och fick hopputbildning via DOSAAF

Lebed startade sin militära karriär 1981 i VDV och stred i Afghanistan 1986-87. Efter de två åren i Afghanistan placerades han i kalla krigets frontlinje Östtyskland. 1994 överfördes han till reserven och påbörjade ett civilt liv. Kriget i fd Jugoslavien kom mellan och han stred som som frivillig på den serbiska sidan.

1999 bekostade han sin egen säkerhetsoperation i Dagestan för att strida mot terrorister från södra Kaukaus. När det andra Tjetejenienkriget bröt ut återinträdde han i tjänst i 45. spetsnazbrigaden. 2003 skadas han av en mina och större delen av hans högerfot är numera ersatt av en protes.

I vanliga fall skulle en sådan skada rendera i ett tidig pensionering från de luftburna trupperna, men Anatoli Lebed är ingen vanlig man. Istället ser han till att fortsätta i aktiv tjänst.

Under en strid januari 2005 räddar han två sårade soldater under beskjutning och i ett senare patrulluppdrag två veckor senare blir han skadad i ryggen av granatsplitter. Trots skadan fortsätter han att leda patrullen och slår personligen ut flera kulsprutor och raketgevärsskyttar.

För dessa insatser blev han 2005 dekorerad av dåvarande presidenten Vladimir Putin med utmärkelsen Rysslands hjälte (Герой Российской Федерации).

Lebed i Poti, framför georgiska patrullbåtar

2008 är han åter i stridslinjen, då som frivillig i Georgienkriget och sänker bland annat georgiska patrullbåtar i hamnen i Poti. För insatserna i Georgienkriget belönas han med S:t Georgskorset (Орден Святого Георгия).

Mer om Lebed kan läsas här.