Dagestan är det andra fartyget i projekt 11661K Gepardklassen

Ännu en fregatt i Gepardklassen byggs på Zelendolskvarvet i Tatarstan öster om Moskva. Det första fartyget i klassen, Tatarstan är flaggskepp i Kaspiskaflottiljen och ytterliggare två till skall byggas. Systerskeppet Dagestan skall sjösättas senare i år och den tredje, Burevestnik kommer senare.

Det första i klassen, Kaspiska flottans flaggskepp Tatarstan

Dagestan kommer att få en kraftigare bestyckning än sin föregångare och har en betydande förmåga att bekämpa mål både på och under ytan men även luftmål. Med ett deplacement på 2000 ton och längd på 102 meter och en besättning på 98 man är fartyget särskilt lämpat för kustnära operationer. På fartygets akterdäck finns en helikopterplatta för en Ka-32 helikopter.

Huvudbeväpningen är SS-N-25 SWITCHBLADE men kan lätt bytas ut mot SS-N-27 SIZZLER.

Även om klassen främst skall tillhöra Kaspsiska flottiljen kan fartyget lätt ta sig via de inre vattenvägarna via Norra Dvinakanalen ock Mariinskkanalsystemet ut till Östersjön från varvet.

Sidovy av Tatarstan

Ytterligare två skepp har byggts för Vietnams räkning och båda har sjösatts. Den varianten kallas 11661E.

Vid Zeleodolskvarvet byggs även de mindre robotbåtarna i Tornadoklassen, bland annat Grad Sviyazhsk. Även dessa är ämnade för såväl Kaspiska flottan och Svarta Havsflottan. Kanske vi kommer att få se dem i Östersjön också?