Att ha en stridsreparationsresurs snabbt tillgänglig är en nödvändighet för mekaniserade förband, vagnar går sönder till slut, med eller utan hjälp av fientlig eld…

Bärgningsbandvagn BREM-L

Chassiet till stridsfordonet BMP-3 har fått stå till grund till en hel del nya modeller av fordon såsom ledningsfordon, spaningsfordon och pansarvärnsfordon. Även som bärgningsbandvagn har den visats sig klara väl. BREM-L är framtagen för att fungera i mekaniserade skyttebataljoner som är utrustade med BMP-3, men klarar väl att bärga andra typer av lättare stridsfordon, tex BMP-2, BMD eller softskins.

Man har ersatt BAKHCHA-U tornet med ett mindre torn med en 7,62 mm kulspruta PKT samt en hydraulisk kran med en lyftkapacitet på 5 ton. Med block kan den kraften dubblas. I fordonet finns en vinsch med 16 tons dragkraft som också kan dubblas.  Vinschens vajerlängd är 150 meter och för att stabilisera vagnen vid bärgning finns även ett schaktblad i fronten. I vagnen finns diverse verkstadsutrustning, bland annat svets- och skärverktyg. Svetsens gasflaska finns monterad utanpå chassiet på höger sida.

Schaktbladet syns tydligt på denna bild, så även tornet, lastbrygga och gasflaska. På vänster sida syns även kranarmen.

Besättningen är på 3 man med plats för 2 extra. Som alla andra BMP-vagnar är även denna amfibisk. Vikten är 18,7 ton. Fordonets längd är 7,6 meter och 3,2 meter brett. Höjden är 2,4 meter.

Mer finns att läsa här.