Den moderniserade UAV:n Pchela-1TV och Pchela -1K har framgångsrikt testats av den ryska armén. De ryska UAV-programmen har länge haft problem med de tekniska lösningarna och man har till och med importerat UAV från Israel för att få kunskaper och och en referensbank om vad potenta UAVsystem klarar av.

De israeliska UAV:na har dock haft problem med det ryska klimatet och man har därför moderniserat en UAV-modell från tidigt 1990-tal, Pchela-1 som visat sig klara klimatförhållandena bra. Pchela-1 skall användas i rollerna spaning, störning och radiolänk.

Det är en plattform byggd av flygplanstillverkaren Yakolev och antogs redan 1997. UAV:n har en spännvidd på  3,3 meter och en längd på 2,8 meter. Räckvidden på systemet är 60 km och den kan stanna uppe i luften i två-tre  timmar.

Jämförelsevis är det ett begränsat system om man tittar på de amerikanska UAVsystemen, men en utvecklingen sker ständigt på detta område. Ett av de mer intressanta systemen som kan ha en ljus framtid framför sig är DOZOR-600.

DOZOR-600 har ännu inte provflugits, men förväntningarna på systemet är stora.
Storleksmässigt är den något mindre än den amerikanska MQ-1 Predator men  dess prestanda  är fullt jämförbara.

För den intresserade kan det vara värt att veta att det ryska artilleriet hade i somras sina första övningar med eldledning med hjälp av UAV…