Jaktrobot AA-13 ARROW

Förmågan att bekämpa flygande radarstationer och dess stridsledning kommer vara av största vikt vid en konflikt med en motståndare med hög teknologinivå i syfte att reducera flygstridskrafternas stridsförmåga. Det är dock svårt att bekämpa sådana mål, då de är rörliga och ligger långt bakom ”frontlinjen” samt har ett betydande skydd av eskorterande jaktförband.

Lösningen på detta problem är att använda jaktrobotar med extrem lång räckvidd, på flygengelska kallat BVR, Beyond Visual Range

Roboten AA-13 ARROW (R-37 VYMPEL) är en sådan robot. ARROW utvecklades under tidigt 1980-tal och provsköts 1989. Med försämrad ekonomi under 1990-talet lades projektet på is fram till bättre tider. Sedan 2006 har utvecklingen återupptagits som en del av MiG-31BM programmet, som är ett övergripande moderniseringsprogram för jaktflygplanet MiG-31 FOXHOUND. Andra flygplanstyper som kan komma att utrustas med AA-13 är Su-33/35 och Mig-29 samt PAK-FA.

MiG-31 BM FOXHOUND-B är en av flygplanstyperna som kommer att utrustas med AA-13

Roboten har en hastighet på 6 gånger ljudhastigheten och är en de allra snabbaste robotarna i dagsläget. På maximalt skjutavstånd, 400 km innebär det att det tar  knappt fyra minuter till träff där den säkerställer verkan med en 60 kg tung verkansdel.

En annan ”AWACS killer” är Novators R-100 med liknande räckvidd men med något lägre hastighet. R-100 utvecklas i samarbete med Indien och något beslut om inköp finns ännu inte för ryska flygvapnet.

Sverige har idag sex stycken S 100B Argus för flygspaningsradar PS-890.