Voronezh-DM stationen i Lekthusi

Bloggen Russiandefenceblog.org rapporterar att de strategiska robottrupperna kommer att öka sina larmövningar i framtiden. Dagligen är ca 6 000 män och kvinnor i tjänst vid de olika robotbaserna och installationer för att kunna upprätthålla den normala beredskapen.

För rättvisans skull skall dock nämna att även USA har ökat sina larmövningar. Som ett eko från förr övade man MITO, Minimum-Interval-Take-Off med B-52 förband under övningen GLOBAL THUNDER 2009. Syftet med att kunna starta snabbt är att med minsta tidsförlust sprida bombförbandet i lufthavet för att minska effekten av ett inkommande kärnvapenanfall.

Parallellt med ökad övningsverksamhet kommer man även att bygga nya radarstationer för att kunna detektera inkommande robotar och avfyrningar. För närvarande finns det bara en sådan radar i Lekthusi, utanför S.t Petersburg som snart kommer att kompletteras med en ny i Armavir. Radarstationerna är av typen Voronezh-DM och fler kommer att byggas inom snar framtid.

Sedan tidigare har man haft sådana radarstationer, men deras status varierar. Vissa har skrotats, som den i Lettiska Skrunda, medan andra befinner sig utanför ryskt territorium som i Ukraina och Vitryssland. Det är dessa som denna utbyggnad avser att ersätta.