Soldat ur marininfanteriet utrustad med AN-94 ABAKAN

Automatkarbin AN-94 ABAKAN

Vanligtvis är jag inte en vän av ”kaliberklubben” och brukar därför inte dryfta vapentekniska skillnader med mina kolleger och vänner. Men ibland stöter man på vissa saker som är värda att uppmärksamma, såsom automatkarbinen AN-94 ABAKAN  som har tillförts bland annat SPETZNAZ-förbanden.

AN-94 är ett vapen med den egenheten att den klarar av att skjuta dubbelskottseld i ett särskilt läge för omställaren, eller säkringen när vi pratar i civila termer. Att de amerikanska vapnen har treskottseld känner vi till sedan länge, men till skillnad är att AN-94:s extremt höga eldhastighet på 1 800 skott/minut gör att skott nummer två i serien hinner lämna pipan innan rekylen kommer. I en traditionell automatkarbin med en eldhastighet på 800-950 skott/minut hinner vapnet stegra innan skott två och tre avfyras. Skytten får helt enkelt en spridning mellan skotten kommer i de flesta fall, utom på de närmaste avstånden missa riktpunkten ordentligt.

Vapnet har en komplicerad mekanism och skiljer sig väsentligt från de vanliga automatkarbinerna som baserar sig på Kalashnikovs konstruktionsprincip med gas-vridlås, samma som vår ak5/ksp90-familj. Jag har inte själv plockat med vapnet men skulle gärna vilja göra det. Utifrån de beskrivningar jag har sett verkar det som om mekanismen har en annan rekylbana än inmatningen. Detta medger en utmatning med den avfyrade patronens tomhylsa samtidigt som den nya patronen trycks in i loppet från ett undre läge och den hinner avfyras innan rekylupptagningen påbörjas i vapnets låda.

Detta dubbelskott ger skytten en större chans att träffa med sina skott och även utan någon form av rödpunktssikte har en möjlighet till ett andraskott rätt i målet.

Det skulle vara spännande att skjuta SkjutR Ak med den skapelsen…

Mer kan man läsa här!