När jag satt och tittade runt lite grann på lite bilder från den ryska flottans högtidsdag den 25 juli fick jag se en intressant bild på något Försvarsmakten har ställt åt sidan. Wiseman´s Wisdoms har ju skrivit om förmågeglapp och denna infiltrationsmetod har upphört,mer eller mindre på grund av kompetensbrist. Jag har medvetet hållit mig undan att kommentera vår egna förmåga utan försöker bara observera förekomsten av ryska vapensystem.

Vad är då detta? Jo, som en del av Flottans dagfestligheterna genomför man publika evenemang med förevisning av vapenssystem och enheter. Just på denna bild är den infiltration av spaningsförband, mer bestämt ytsim. Att utan dykarutrustning landstiga på fientlig kust för att genomföra ställd uppgift, till exempel rekognosera strand eller sabotage.

Rysk ytsimmare ur marinfanteriet med APS-automatkarbin

Vad är det vi ser på denna bild? Jo spaningssoldat med våtdräkt med avtagna simfötter. Mer intressant är det han håller i handen, nämligen sin APS-automatkarbin. Vapnet utvecklades under 1970-talet och är specifikt framtaget för attackdykarförband och motsvarande. Automatkarbinen kan nämligen avfyras under vattenytan för att träffa mål både över och under densamma. Som synes går den  dessutom att lika bra att användas som en vanlig automatkarbin. Den speciella ammunitionen som man skjuter kan närmast liknas med pilar och når som mest 40 meter under vattnet.