Den spetsiga nosen är det mest iögonfallande kännetecknet på MTV-5varianten.

Transporthelikopter Mi-8MTV-5

Den vanligaste transporthelikoptern i de väpnade styrkorna är Mil Mi-8 HIP. Nyligen antog man en kraftigt moderniserad variant av denna helikoptertyp, som har varit i produktion sedan 1960-talet.

Varianten Mi-8MTV-5 har försetts med nya lastdörrar för att underlätta i och urlastning av materiel i samband med bland annat luftlandsättningar. Modifieringarna som märks är att de dubbla lastportarna i aktern är ersatta med en ramp, likt den amerikanska CH-47 CHINOOK och att förutom att det finns numera dörrar på båda sidor i lastutrymmet så har de ett bredare mått än den enda dörr som fanns tidigare, 1,25 meter mot tidigare 83cm.

Helikoptern har även längre räckvidd med upp till 160 mil. Den är även standardutrustad för flygning med bildförstärkare.

För ytterligare uthållighet har självtätande bränsletankar monterats, dubblering av viktiga system som hydraulik och växellådor installerats samt att skyddsnivån höjts för besättning med utanpåliggande skyddsplåtar vilka lätt kan ses på bilden. I den förändrade nosen har man även satt in en väderradar.

Fast jag måste ju erkänna att den blev ganska snygg till slut!