Tung kulspruta KORD 12,7 mm 6P50
Vid Sovjetunionens upplösning kom flertalet fabriker att hamna utanför ryskt territorium och rysk kontroll.  Exempel på detta är bland annat flygplanstillverkaren Antonov, som nyligen fick släppa ifrån sig tillverkningen av An-70 till Ryssland som betalning för gas till Ukraina.

Fabriken som tillverkade den tunga standardkulsprutan NSV fann sig plötsligt att befinna sig i den lika självständiga republiken Kazakhstan. Då de behöll tillverkningen och verktyg började man planera att tillverka en modernare kulspruta, då man bland annat hade problem med precisionen på vapnet.

Uppdraget gick till den gamla kulsprutefabriken Degtyarov i Kovrov. De började dock inte med ett par tomma händer, utan de hade redan 1987 påbörjat utvecklingen av en lättare kulspruta i kaliber 12,7 millimeter.

1997 var man klar och modellen blev omgående godkänd för de väpnade styrkorna. 2001 påbörjade man serietillverkning av kulsprutan KORD, vilket betyder Konstruktsija ORuzheinikov-Degtyarovtsev som på svensk blir Konstruktion från Degtayarovfabriken.

Den återfinns bland annat på stridsvagnar av typen T-80 och T-90  men även på äldre stridsvagnar av modell T-72  då den ersätter äldre NSVT-kulsprutor.

Den låga vikten på KORD medger ett helt annat stridstekniskt uppträdande än med den gamla NSV.

Den lätta konstruktionen, vikten är bara 31 kg, medger att man även kan strida med vapnet avsuttet och kan därför nyttjas i stor utsträckning som ett understödsvapen även för infanteri och avsutten skyttestrid på ett helt annat sätt än tidigare med NSV.