Sjömålsrobot 3M55 YAKHONT/ONIKS (SS-N-26)
Video med en expose över olika sjömålsrobotsystem i världen.
Tillverkad av NPO mashinostroyeniya i Reutov utanför Moskva och är i tjänst sedan 1999. Detta är en överljudsrobot med hastighet upp till mach 2,5. Roboten drivs av en så kallad RAM-jet motor vilken förutsätter att en startraket driver upp roboten i överljudshastighet innan luftens friktion antänder drivmedlet likt en raket. Jetmotorn har alltså ingen turbin. Beroende på anflygningsbana kan roboten ha en räckvidd på upp till 300 km med en hög banhöjd och upp till 120 km med låg banhöjd. Flyghöjd vid sista anflygningsfasen är endast 5-15 meter över havsytan. Roboten väger 3000 kg varav stridsdelens vikt är 200 kg. Robotens längd är 8,9 meter och robotkroppens diameter endast 70 cm. Med vingar är spännvidden 1,7 meter. Minsta bekämpningsavstånd är 50 km och sökområdet är begränsat till 45 graders vinkel.
Låg anflygningshöj, liten radarmålyta och hög hastighet gör att denna sjömålsrobot är mycket svårbekämpad.
3M55 avsedd för bäras av attackflygplan, till exempel Su-33 FLANKER eller Su-34 FULLBACK
Roboten kan avfyras från fartyg, både i övervattensläge och undervattensläge och svål som från flygplan som kustartillerirobot.
En utvecklad variant på roboten är BRAHMOS, där Indien har varit med i vidareutvecklingen. Den finns med på de 6 fregatter av KRIVAK III typ man har beställt varav hitills tre har färdigställts på Yantarvarvet i Kaliningrad
Om man vill sätta in sina sjöstridskrafter i en konfliktsituation där dessa robotar förekommer då vill man ha en ordentlig luftvärnskapacitet på sina ytstridsfartyg, något som vi bekant inte har på Visby-klassen…
3 kommentarer
Comments feed for this article
4 augusti, 2011 den 04:21
Robur
Missilen på bilden är INTE en 3M-55 (SS-N-26)! OM så skulle vara fallet har den fått en helt ny konstruktion och layout
4 augusti, 2011 den 05:05
op
Fixat. Ibland kan det bli fel. Tack för påpekandet och berömmet!
4 augusti, 2011 den 04:22
Robur
Sände just en kommentar om SS-N-26, men glömde att tacka för en intressant hemsida, som dessutom är på svenska.