PANTSIR-1S monterad på en terränglastbil KAMAZ 6530

En av orsakerna till att jag började skriva denna blogg var att avsaknaden av någon form av kontinuerlig rapportering av utvecklingen av militär materiel i dagens Ryssland. Turen har kommit till luftvärnssystemet PANTSIR-S1 som har utvecklats av KBP, en av Ryssland viktigaste vapensmedjor.

96K6 PANTSIR-S1 eller SA-22 GREYHOUND som är NATO-beteckningen på systemet konstruerades på 1990-talet. Det är en utveckling av luftvärnsrobotkanonvagnen 2K22 TUNGUSKA (SA-19 GRISON) och har beställts i 300 exemplar av Ryssland. Systemet är ett kort och medeldistanssystem avsett att skydda arméförband i motsvarande brigadluftvärnsenheter samt skydd av viktiga typobjekt, till exempel kraftverk eller andra luftvärnssystem motsvarande typ S-400 (SA-21 GROWLER), främst i då syfte att skydda mot SEAD, supression of enemy air defence.

PANTSIR-S1 är bestyckad med 12 luftvärnsrobotar (lvrb) av typen 57E6 med en räckvidd upp till 20 km. Fyra robotar kan ledas mot fyra separata mål av systemet samt 2 stycken dubbelpipiga luftvärnsautomatkanoner (lvakan) av typen  2A38M med en räckvidd på 4 km. Lvakan har en eldhastighet upp till 2500 skott per minut per pjäs. Systemet har förmåga att bekämpa mål ner till 400 meter.

PANTSIR-S1 monterad på bandfordonschassie GM 352M1E

Robotarna har inga egna aktiva sökare utan leds av stridledningssystemet. Målupptäckt kan göras på drygt 35 km med radar och eldledning kan börja göras 28 km med eldledningsradar Utöver dessa finns även ett optiskt system som arbetar inom IR-spektrat. Det systemet har dock en sämre förmåga till ledning och klarar bara av ett mål åt gången. Mål i överljudshastighet kan bekämpas med robot.

PANTSIR-S1 i den senaste konfigurationen monterad på terränglastbil BAZ-6909

Systemet kan placeras på stridsfordon, terränglastbil, lastväxlare, eller på fartyg.