Den första ubåten i Lada-klassen leverades i maj i år till Östersjömarinen i Kaliningrad

Den ryska försvarsbudgeten kommer att öka med 60% under de närmaste åren. 2013 kommer anslagen för de väpnade styrkorna att vara drygt 2000 miljarder rubler, motsvarande 520 miljarder svenska kronor.  Budgeten för 2010 är motsvarande 320 miljarder svenska kronor. Beslutet togs av den ryska regeringen under ett möte på torsdagen denna vecka.

För dessa pengar kommer man att satsa en hel del på sjöstridskrafterna, bland annat nya ubåtar såsom två stycken av Projekt 885 Severodvinsk-klassen (attackubåt)och åtta stycken av Projekt 935 Dolgorukiy-klassen (robotubåt)även kallad Borei. Man skall även bygga tre stycken av Kiloklassen som är modifierade till Projekt 636 Varshavyanka dieselubåtar. Man kommer även att bygga sex exemplar av Projekt 677 Lada-klassen som är en motsvarighet till vår Gotlandsklassen med AIP, Air Independent Propulsion (AIP). Den första är levererad och ytterligare två är under byggnation, Krohnstadt och Sevastopol.

Överst Projekt 677 Lada och underst Projekt 877 Kilo

Förutom dessa kommer man som jag tidigare nämnt att bygga 4 stycken amfibiestödfartyg av Mistral-typ samt att modernisera alla robotkryssare av Kirovklassen. Utöver detta ligger beställningarna kvar på 20 fregatter av Amiral Gorshkov-klassen och  20 korvetter av Steregushchy –klassen.

Förutom detta kommer man att avsätta 20 miljarder svenska kronor på 60 Suchoj-jaktplan, 6,5 miljarder svenska kronor för 26 stycken av den hangarfartygsbaserade MiG-29K FULCRUM-D, som även kan lufttankas. Man kommer även att köpa in Su-34 FULLBACK samt nya transportplan av typen Ilyushin Il-476 samt Antonov An-70.  Man kommer även att sätta igång produktionen av transportflygplanet An-124-150 CONDOR i en nybyggd rysk fabrik. An-70 och An-124 fick man som en del av betalningarna för gas till Ukraina….

Länk