I Zhukovskiy utanför Moskva har nyligen avslutat mässan Engineering Technologies 2010 (http://www.forumtvm.ru). Det var första gången denna mässa genomfördes och den höll på från den 30 juni til den 4 juli. Mässan var en succé och man planerar för en uppföljare 2012.

Man visar upp stridsfordon, terrängfordon och vapensystem som de väpnade styrkorna eller de olika vapentillverkarna har. I år visade man upp bland annat BMP-3, stridsvagnarna T-90A, T-80U and T-90S, fältarbetsfordon, pansarterrängbil BTR-80 och luftvärnssystem Buk M-12.

Vissa saker är mer intressanta än andra, bland annat moderniseringen av BMP-2 med tornet Berezhok. BMP-2M som den kallas skall exporteras till bland annat Algeriet. Det man kunde få se denna gång var att tornet Berezhok passade även till BMD såväl som BMP oavsett variant. Tornet är försett med en stabiliserad 30 mm automatkanon 2A42, en 30 milimeters granatspruta AG-30 samt fyra stycken pansarvärnsrobotar AT-14 SPRIGGAN (9M133 Kornet). Skytt och chef har IRV-sikten och laseravståndmätare.

BMD-2 med Berezhok

Likaså ett torn med en 57 mm automatkanon avsett att sättas i motsvarande stridsfordon presenterades. Minnesgoda läsare kommer ihåg att Bofors 57mm automatkanon var ett alternativ när beväpningen till stridsfordon 90 diskuterades.