För den som någon gång har studerat de ryska luftlandsättnings-trupperna, Vozdushno Desantnye Vojska eller VDV i dagligt tal har säkerligen hört talas om stridsfordonstypen BMD (Boyevaya Mashina Desanta). Stridsfordonstypen har hängt med sedan 1960-talet i luftlandsättningsdivisionerna och har utvecklats till olika versioner under årens lopp. Förutom som renodlat pansarskyttefordon finns den även som stridsledningsvagn och som bärare av bland annat luftvärn och granatkastare.

Nu har man utvecklat den senaste varianten, BMD-4M. Som alla andra BMD-typer är den splitterskyddad och luftlandsättningsbar med fallskärm. Genom att fordonen är amfibiska kan de även med fördel användas i landstigningsoperationer.

Fordonet har två mans besättning, förare+skytt/chef och kan lasta upp till sex fallskärmssoldater. Vikten är endast 13,5 ton och möjliggörs av att pansaret är gjort av en aluminiumlegering. Beväpningen utgörs av en 10 cm kanon samt en parallellkopplad 30 mm automatkanon samt att man kan skjuta pansarvärnsrobot 9M117M1 Arkan, NATO-beteckning AT-12 Stabber. Utöver detta finns det även 30mm granatspruta och 7,62mm ksp PKT och 5,45 mm ksp RPKS-74  Räckvidden på fordonet är 50 mil och kan köra upp 70km/h på väg. M betyder att fordonet är moderniserat och har vissa komponenter gemensamt med infanteriets stridsfordon BMP-3, bland annat motor och drivlina.

Under 2010 kommer 10 st fordon att leveras för försök och tester och under de närmaste åren kommer man anskaffa upp till 200. Under 2009 fick 76. Luftlandsättningsdivisionen i Pskov två komanier med föregångaren BMD-4. Skillnaden ligger i som jag tidigare nämnde att motor och drivpaket är unika. Utöver dessa tog man även emot 100 BMD-2 som genomgått REMO, renovering och modifiering samt 18 stycken 2S9 Nona understödsvagnar.

Förutom att man tar emot uppgraderingar av fordonstyper, låt vara att de har några år på nacken ökar man även övningsverksamheten under 2009. Antalet hopp har ökat med 29 000 hopp till 189 000 för all personal, en ökning med knappt 20%.

Till spaningsenheterna överlägger man att anskaffa pansarterrängbil TIGR. Jag har dock inte sett några fällprov med den än.